Ajutor
Condiții de utilizare

Condiții de eliberare a cărții electronice de identitate (CEI)

Documentele necesare a fi depuse în vederea eliberării cărții electronice de identitate(CEI) sau a cărții de identitate simple(CIS), sunt aceleași ca și cărțile de identitate model 1995.

Solicitatrea pentru eliberarea CEI se poate efectua în baza unei programări online la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu, accesând https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/harta.

Cererea pentru cartea electronică de identitate și pentru cartea simplă de identitate se preiau în fluxul informatic de către funcționarul de ghișeu, pe baza documentelor prezentate de solicitant și a informațiilor oferite de acesta.

Este obligatorie prezentarea certificatelor de stare civilă și a documentelor cu care se face dovada adresei de domiciliu în original, în vederea scanării acestora.

Neprezentarea tuturor documentelor necesare la data depunerii cererii, conduce la pierderea rezervării și implicit la neceseitatea efectuării unei noi rezervări.

Neprezentarea la ora programată, conduce la anularea rezervării.

Prima carte electronică de identitate este gratuită.

Eliberarea unei noi CEI se realizează pe baza documentului care face dovada achitării contravalorii actului de identitate, în valoare de 67 de lei.

Pentru eliberarea CEI înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, părinții minorului achită taxa privind contravaloarea actului de identitate, în valoare de 67 de lei.

Minorii care solicită eliberarea CEI cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, beneficiază de gratuitate.

Contravaloarea CIS este în cuantum de 38 lei.

Contravaloarea CEI și CIS se achită la ghișeele unităților CEC Bank în contul colector al Companiei Naționale"Imprimeria Nașională"- SA și la stațiile de plată SelfPay.

Pentru eliberarea CEI înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se semnează de ambii părinți, dacă unul dintre părinți nu se poate prezenta se prezintă declarația din care să rezulte că este de acord cu eliberarea actului de identitate, autentificată la misiunea diplomatică a României din statul în care acesta se află, la notarul public din țară, ori la autoritățile străine competente. În acest ultim caz declarația va fi prezentată tradusă și legalizată.

Dacă există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, CEI se eliberează în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă.

Începând cu vârsta de 12 ani, CEI se eliberează cu imaginile impresiunilor papilare.

Cererea pentru eliberarea CEI nu se semnează de minorul cu vârsta între 0-14 ani.

Nu se eliberează CIS minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani.

Actul de identitate se înmânează personal titularului, pe bază de semnătură.

În cazul în care, după depunerea cererii, titularul nu se mai poate prezenta pentru ridicarea actului de identitate, înmânarea acestuia se realizează astfel:

a) pentru titularul care se află în ţară, unei persoane împuternicite pe bază de procură specială autentificată la notarul public român;

b) pentru titularul aflat temporar în străinătate, unei persoane împuternicite pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României din statul respectiv ori la autorităţile străine competente. În acest ultim caz, procura va fi prezentată tradusă şi legalizată, potrivit normelor în vigoare;

În cuprinsul procurii speciale prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) se înscrie, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv "ridicarea actului de identitate".

Persoana împuternicită şi cea desemnată care solicită ridicarea sau, după caz, primeşte actul de identitate, în numele titularului, prezintă documentele care fac dovada identităţii şi a calităţii sale.

În cazul minorilor, CEI se înmânează unuia dintre părinți/persoanei menționate la art. 12¹din OUG nr.97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

CEI și CIS nu se eliberează pe bază de procură specială.

ATENȚIE!!!

La înmânarea CEI, cetățenii trebuie să aibă pregătite cele 2 PIN-uri, respectiv cel din 6 cifre pentru semnătură electronică și cel din 4 cifre pentru autentificare în sistemul informatic.

Având în vedere faptul că pe interfața CEI nu se regăsește adresa de domiciliu, cetățenii pot opta pentru eliberarea unei adeverințe, care să ateste adresa de domiciliu/reședință, prin accesarea următorului link:https://hub.mai.gov.ro/serviciu de unde se selectează ATESTARE DOMICILIU / REȘEDINȚĂ.